Concurs - Irina Nicolae (adaugat joi, 24.06.2010 00:04 de iLeen )   [Raspunde]

Concurs: Spune-ne ce parere ai despre importanta cartilor in viata unui copil in ziua de azi.
Ania
boboc
7 posturi
marţi, 06.07.2010 08:33   [Raspunde]

Niciodata cartea nu va putea fi inlocuita de ceva mai bun si mai educativ atat pentru copii, cat si pentru lumea toata.
Parintii stiu cat de importante sunt cartile, de aceea de mici le cumparam fel si fel de povesti, carticele de colorat, cu imagini...copiii invata foarte usor cuvinte simple, stiu la ce folosesc anumite obiecte si isi dezvolta astfel gandirea. In timp din carti poti invata o gramada de lucruri, pur si simplu te modeleaza in viata, te ajuta sa fi un om echilibrat. Cartile sunt extrem de importante pentru toate varstele.
francisca09
boboc
2 posturi
joi, 08.07.2010 03:44   [Raspunde]

Cartile in viata copiilor si nu numai au o importanta foarte mare;practic cartile sunt ceea ce ii formeaza pentru viata adulta,le dezvolta un limbaj coerent,imaginatia, le fructifica capacitatile creatoare ,ii stimuleaza intelectual ;asadar cu o lectura bine aleasa si constructiv selectionata copilul nostru poate dobandi un coeficient intelectual mai mare ;copii care citesc inca din frageda copilarie sunt mai dezinvolti isi exprima cu usurinta nevoile ,sentimentele iar comunicarea cu semenii lor este mult mai usoara ;adesea prin lectura copii isi aleg personaje preferate pe care vor sa le urmeze in viata deci e foarte important ca in calitatea noastra de parinti sa supraveghem ce fel de lectura intra in vizorul copilului mai ales ca astazi ne bucuram de o varietate larga de carti care insa nu intotdeauna promoveaza acele valori necesare unei bune instruiri sociale si morale pentru copii.Raman fidela basmelor traditionale ,poeziilor si povestilor incluse in programa scolara deoarece sunt atent selectionate si corespund cerintelor de formare si instruire psiho-pedagogica.
Dana29
boboc
2 posturi
joi, 08.07.2010 15:18   [Raspunde]

Interesanta tema pe care ati abordat-o.
In opinia mea putem vorbi de persoane care vorbesc corect gramatical si nu vorbesc corect gramatical.
Persoanele care vorbesc gramatical sunt persoanele care au mai citit carti la viata lor. Acest lucru poti sa il deduci dintr-o simpla conversatie avuta cu o persoana. Felul in care incearca sa explice un lucru, cat de bine il explica, cuvintele folosite.
Persoanele care nu vorbesc corect din punct de vedere gramatical sunt persoanele cu care nu poti aborda o conversatie (de exemplu cartile). Daca incerci sa ii explici ceva si acea persoana nu intelege devine recalcitranta si te considera o persoana demodata si ciudata.

Aici sunt devina urmatorele:
- sistemul educational care in primul rand ar trebui sa promoveze si sa incurajeze foarte mult cititul cartilor si termenii gramaticali;
- invatatorii si profesorii ar trebuie sa dezbata cu elevii anumite subiecte legate de folosirea limbajului pe internet: - multe persoane in anumite examene, teze, lucrari folosesc termeni cum ar fi: brb, dnd, asl si lista poate continua, iar nimeni nu le explica ca termenii folositi de aceste persoane nu sunt corecte din punct de vedere gramatical;
- sunt unii invatatori si profesori sunt prost pregatiti si de aici se poate deduce ca elevii nu au de la cine sa invete;
- ministerul Educatiei si Invatamantului ar trebui sa fie atenti cu manualele pe care le aproba pentru unele materii de educare - de exemplu am vazut anul trecut intr-un manual de istorie de clasa a VIII-A (nu mai tin minte exact de catre cine a fost redactat manualul) in care era descris apoape o pagina despre istoria lui Vlad Tepes si in acelasi manual aproape 2 pagini despre Andreea Esca - cu ce a intrat in istorie Andreea Esca?????
MIKY75
boboc
1 posturi
joi, 15.07.2010 05:56   [Raspunde]

eu sunt o mamica super-norocoasa caci copiilor mei le place foarte mult sa citeasca.
baiatul meu de 10 ani a stat si pana noaptea la ora 1 ca sa termine o carte care i-a placut nespus.Lui ii plac cartile haioase, amuzante.
In schimb, fetitei mele de 14 ani,ii plac cartile cu suspans, politiste .
Depinde de varsta, copiii au gusturi diferite.
wildsoul
boboc
4 posturi
luni, 19.07.2010 01:36   [Raspunde]

cartile au o importanta deosebita in viata unui copilas, o importanta care nu mai este inteleasa de parinti, care prefera televizorul sau calculatorul pentru timpul liber al copilasilor, darotita lipsei de timp sau a indiferentei. Parintii isi lasa educatia copiilor pe `mana` nociva a televizorului si calculatorului necunoscand sau ignorand efectele daunatoare ale acestora. Dupa cate se pare din raspunsurile de mai sus sunt parinti care cunosc efectele benefice ale cartilor, dar care, din pacate spun din propria experienta ( lucrez cu copilasii) putini aplica ceea ce scriu. Sunt cunoscute efectele cartilor pentru mintea frageda a copilasului si pentru dezvoltarea afectiva echilibrata , o carte ajuta la dezvoltarea imaginatiei, inteligentei, vocabularului, o punte de comunicare intre parinti si copii, o apropiere afectiva mai mare intre acestia si multe altele.
Sub orice forma, nu trebuie neglijat timpul petrecut alaturi de copilasii vostri , rupeti din timpul vostru pentru a va petrece timp cu copilasii, deoarece copilaria trece, dar ce invata sau nu, ramane, copilasul intre timp se formeaza, alaturi de voi sau nu!
gepiza
boboc
6 posturi
marţi, 20.07.2010 03:52   [Raspunde]

Cartile au o foarte mare importanta in educatia oricarui copil.Asa isi dezvolta citirea,desenul,dictia si multe altele.Ele le deschid o poarta catre un alt univers,catre o lume de poveste,in care pot colora sau pot pasi pe taramuri neaseteptate.Cartile ii invata foarte multe lucruri noi.Le dezvolta dorinta de cunoastere,curiozitatea si inteligenta.
VIOREA
boboc
3 posturi
vineri, 23.07.2010 10:42   [Raspunde]

citirea cartilor are o mare importanta in dezvoltarea vocabularului,imaginatiei ,...logoreii...e un mod de (auto)educatie .abia asteptam sa vina vacanta de vara ,sa imi iau cartile pregatite pentru citit si sa stau cu "burta" pe ele.erau accesibile ca pret ,nu ma tenta nici calculatorul nici programul tv variat (care lipseau !)acum insa "dusmanii" cartii au prins radacini(cred eu).cel mai tare ma inspaimanta pretul...
pupkiss
boboc
5 posturi
vineri, 23.07.2010 10:48   [Raspunde]

Imi aduc aminte de prima carte pe care ma citit-o... era veche , fara ilustratii, in culori inchise ,uneori numai negru ,insa ea a reprezentat o initiere intr-o lume plina de cultura.A doua carte- continea cateva imagini sugestive , care te faceau sa intelegi mai bine continutul.A treia carte era deja o minune... imagini , culoare , bucurie in citire , satisfactie.A patra carte.. internetul..captivant si obsesiv!
Acum sunt studenta la Litere; la inceput imi doream ceva real insa pe parcurs mi-am spus: "trebuie sa existe cineva care sa ii poata face pe copiii sa invete Limba Romana" -o limba "usor de grea " daa pot spune asa!In prima faza vei spune "ei.. cine nu stie romana"[asa am patit la BAC cu unii dintre colegi] ,dar s-a dovedit ca fara copiat toti ar fi fost la pamant!
Mi-as dori tare mult ca parintii sa puna accentul pe citire , scriere inca de la cele mai mici varste!Am intalnit persoane care scriu "ea" cu "ia"! Va dati seama cata incultura ....mai ales ca era vorba de clase terminale! Acum cateva zile a venit pe lume un nou membru in familia noastra... va fi norocos deoarece in masura in care voi putea ii voi darui putin dn pasiunea pentru litere si cuvinte!
Sfat pt toate mamicile: nu va lasati duse de calculatoare, sunt bune doar dupa ce micul elev si-a insusit toate cele necesare.
dorina2010
boboc
1 posturi
sâmbătă, 24.07.2010 08:52   [Raspunde]

Subiectul dezbaterii propuse de dv. este foarte potrivit pentru situatia actuala (ingrijoratoare) si perspectiva sumbra a lecturii pentru copiii de azi si de maine. Experienta proprie a fiecaruia dintre maturi este cvasiunanima in a vorbi de utilitatea lecturii pentru copii, amintindu-ne cu nostalgie de clipele de fericire pe care le-am savurat la inceput ascultand povestile rostite de doamna educatoare sau citite de invatator la scoala sau de parinti acasa, iar mai pe urma deslusind singuri tainele cartii. Pentru unii copii cititul cartilor era adesea unica recompensa si fericire pe care si-o putea permite imprumutand o carte de la biblioteca scolii sau a caminului cultural... Rolul lecturii este multiplu : de la insusirea bogatiei si corectitudinii limbii (vocabular , formele limbii literare), dezvoltarea imaginatiei, sporirea universului de cunoastere, dezvoltarea emotiilor, sentimentelor morale, estetice, a trasaturilor de vointa si de caracter etc. etc. Din pacate , asa stau lucrurile in teorie si asa erau odata, cand nu exista telecomanda, calculatorul si internetul, care sa faca o concurenta neloiala lecturii cartilor adevarate. Se intalnesc adesea parinti, bunici care sunt mandri ca odrasla lor manevreaza cu dexteritate telefonul mobil (scum si cu multe melodii...), telecomanda, dar nu stiu nici macar un basm nici acum, nici la bacalaureat! Sunt si raman un fan , o adepta a lecturii cartilor adevarate, cu convingeri puternice in puterea modelatoare a cartii
andreea_toptan
Administrator
43 posturi
miercuri, 28.07.2010 00:36   [Raspunde]

Castigatoarele sunt Pupkiss, Wildsoul si francisca09. Felicitari!
lilyneacsu23
boboc
2 posturi
duminică, 08.08.2010 06:43   [Raspunde]

importante sunt pentru educatia si dezvoltarea lui ca individ. pentru el sunt importante pentru ca il ajuta sa-si dezvolte imaginatia, atentia, personalitatea si mai ales limbajul
Re: Concurs - Irina Nicolae

2

musthave
Autentificare
Email/Username:
Parola:  
articole_noi